Killin yhdistys

killinkvtuki

YHDENVERTAISESTI YHTEISKUNNASSAMME

Yhdenvertaisesti yhteiskunnassamme – Killin luento- ja keskustelutilaisuus

 

Killin yhdistys on ottanut digiloikan koronavirustilanteesta johtuvien olosuhteiden vuoksi. Olimme järjestäneet luento- ja keskustelutilaisuuden YK:n vammaissopimuksen, yhdenvertaisuuslain ja itsemääräämisoikeuden merkityksestä. Tilaisuus toteutettiin Raisiossa Martinsalissa. Koronasuojaustoiminen vuoksi luennoitsijamme lakimies Tanja Salisma Kehitysvammaisten Tukiliitosta oli Teams-etäyhteydellä Tampereelta. Myös kuulijoita oli mukana etäyhteydellä kotoa, palvelukodeista ja Salon ”studiosta” käsin. Paikalla Martinsalissa oli reilu 30 osallistujaa.

Keskustelu osallistujien, etäosallistujien ja Tanjan välillä sujui hyvin. Tässä yksi esimerkki konkreettisesta kehitysvammaisen henkilön elämään liittyvästä kysymyksestä liittyen itsemääräämisoikeuteen:

Asun palvelukodissa tuetussa palveluasumisessa. Saanko nyt korona aikana käydä kylässä tuttavani luona? Tanja Salisman vastaus oli, että jos et sairasta koronaa tai et ole altistunut, niin saat käydä kylässä.

Lisää vastauksia koronakysymyksiin löytyy Tukiliiton kotisivuilta -  Koronakysymyksiä: lakimies vastaa.

 

Pääpaino tilaisuudessa oli YK:n vammaissopimuksen merkityksessä, joka on ihmisoikeussopimus ja muun lainsäädäntömme perustana. Vammaissopimuksen keskeiset periaatteet ovat:

  • yksilön itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen
  • syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus
  • vammaisten henkilöiden osallistuminen ja osallisuus yhteiskuntaan
  • esteettömyys ja saavutettavuus.

YK:n vammaissopimus käyttöön! -käsikirja löytyy Invalidiliiton sivuilta. Vaikka vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuus ja osallisuus on edistynyt, vielä on paljon tehtävää kaikilla yhteiskuntamme osa-alueilla.

Killin yhdistys kiittää Tanja Salismaata hyvästä tilaisuudesta. Osallistujat saivat tuhdin tietopaketin ja ymmärrys asiasta syveni. Kiitoksena Tanjalle lähetimme kotikutoiset villasukat.

teksti: Jaana Engblom

kuva: Elina Leino