Killin yhdistys

killinkvtuki

Julkaisut

Jäsenkirje syksy 2023

 

15.4.2023

Killin väki Kurjenrahkalla

 

KANNANOTTO
Turun Kehitysvammaisten Tuki ry:n ja Killin Kehitysvammaisten Tuki ry:n kannanotto ja oikaisuvaatimus Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) päätöksistä koskien kehitysvammaisten henkilöiden elämänlaadun heikentämistä

Saimme tiedoksi 20.12.2022 päivätyn Varhan vammaispalveluiden käyttäjille suunnatun kirjeen koskien asiakasmaksuja. (Yhdistyksemme edustavat n.680:a kehitysvammaista Turun seudulla.)

Kyseinen tiedote käsitteli jokaista kehitysvammaista koskettavia asioita. Maksuja ja toimintamalleja päätettäessä ei oltu kuultu kehitysvammaisia itseään, heitä edustavia henkilöitä tai edunvalvontajärjestöjä. Oikeaa ja ajantasaista tietoa kehitysvammaisten elämästä ja taloudellisista haasteista olisi ollut runsaasti saatavilla näiltä tahoilta.

Varhan päätöksenteossa ei ole huomioitu kehitysvammaisia koskevia lakeja, eikä huomioitu kokonaisuutena tukea tarvitsevien ihmisten elämää muokattaessa heitä koskevia palveluita. Tärkeää olisi ollut tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa sekä huomioida päätösten aiheuttamat seuraukset.

Mielestämme on tärkeää kiireellisesti muuttaa päätöksiä työosuusrahan ja ylläpitomaksujen osalta ja säilyttää jatkossakin työtoimintamatkojen maksuttomuus.

Perusteet

Ns. ylläpitomaksu yhdenmukaistettiin koskemaan kaikkia Varhan alueen asumisyksiköitä nollasta 40€:oon. Kuitenkin asumisyksiköiden kirjoilla olevien asukkaiden omatoimisuus ja asumismuoto vaihtelevat satelliittiasumisesta (lähes itsenäinen päivittäinen arki ja itse ostetut ja maksetut tarvikkeet) aina autettuun asumiseen, jossa kaikki hankinnat tehdään palveluntuottajan toimesta. Myös osa tuetun asumisen asukkaista hankkii ja maksaa itse tarvitsemansa hygienia- ja kodinhoitotarvikkeet. Joissakin asumisyksiköissä hankitaan yhteisesti arjen kulutustarvikkeet. Tässä tulee tietenkin huomioida asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja omatoimisuuden tukeminen. Valmiiksi hoidetut hankinnat eivät tue asiakkaan omatoimisuutta. Saamastaan tuesta vammaisten ei asumisyksiköissä kuulu maksaa, käyttämistään hyödykkeistä kyllä. Kun hyödykkeiden käyttö todellisuudessa on täysin yksilöllistä, hinta näistä ei voi olla kaikille sama. Varhan ylläpitomaksupäätöksen mukaan syntyy tilanne, jossa asiakas maksaa tyhjästä. Lain mukaan vain käytetyistä tulee maksaa.

Ateriamaksut tulivat Varhan päätöksessä kaikille samoiksi, niin työtoiminnassa kuin asumispalveluissakin. Osalla hinta nousi, toisilla taas pysyi samana.

Työosuusrahan alentaminen

Varhan aluehallitus kokouksessaan 20.12.2022 päätti kehitysvammaisten työosuusrahasta. Päätös on yhdenvertaisuuslain vastainen, siis syrjivä. Siinä avuntarve työsuorituksessa laskee työosuusrahan suuruutta. Näin ei lain mukaan voi toimia. Olemme jo olleet yhteydessä Kehitysvammaisten Tukiliiton lakineuvontaan.

Työosuusraha on kannustin kehitysvammaisille, jotka tekevät esim. alihankintatyötä työtoimintakeskuksissa tai avotyössä. Kehitysvammaiset esim. pakkaavat, lajittelevat, hyllyttävät kaupoissa, tekevät avustavia tehtäviä kouluissa. Nyt tehdyn päätöksen mukaan avotyöstä maksetaan työosuusrahaa 12€ päivältä 6h:n itsenäisestä tai kevyesti tuetusta työstä, 9€ päivältä 6h työstä mikäli tarvitaan päivittäinen tuki tai ohjaus, sekä lyhennetyltä alle 6h päivältä 6€.
Työosuusraha on yleensä pienempi kuin asiakkaan ruokakustannukset työtoimintakeskuksissa.

Hyvin harva voi tehdä työtoiminnassa yli 6h päivää ja näin saada itselleen maksimissaan 7€. Lisäksi päivätoiminnasta päätettiin olla maksamatta kannustinrahaa Varhan alueella.

Työosuusrahamuutoksista ei edelleenkään ole tullut virallista tietoa asiakkaille, omaisille tai edunvalvojille.

Varhan tiedottaminen on ollut hyvin hajanaista ja sattumanvaraista. Virallista tietoa, koska maksut alkavat, miten vapaa-ajan taksien omavastuut kerätään jne. ei ole tullut. Tiedotteet eivät aina tavoita oikeita henkilöitä.

Moni kehitysvammainen on huolissaan ja peloissaan; Enkö enää voi mennä työtoimintaan? Eikö enää saa palkkaa? Kehitysvammaiset ovat jo tähänkin asti saaneet vain muodollisen korvauksen tekemästään työstä. Nyt sitäkin on päätetty entisestään pienentää. Tähänkö ovat lupaukset yhdenvertaisuudesta johtaneet?

Työtoiminnan kuljetukset

Uuden vammaispalvelulain myötä myös työtoimintamatkat voivat tulla maksullisiksi. Omavastuu ja matkakustannukset saattavat estää kehitysvammaisten osallistumisen heille tärkeään työtoimintaan/avotyöhön. Osallistuminen työtoimintaan ja ympäröivän yhteiskunnan tapahtumiin tulee jatkossa nyt jo köyhyysrajalla eläville kehitysvammaisille taloudellisesti jopa mahdottomaksi. Jokainen euro on merkittävä.

Varhan ensi metreillään tekemät päätökset aiheuttavat todennäköisesti huomattavia kustannuksia terveydenhuollolle lisääntyneiden käytöshäiriöiden ja mielenterveysongelmien muodossa, lisääntyvää työtaakkaa viranhaltijoille läheisten ja edunvalvojien valituksina ja hakemuksina, sekä kuormitusta myös mm. toimeentulotukihakemuksina. Asumisyksiköille työntekijöiden määrän lisääminen kasvattaa kustannuksia, kun monet asukkaat joutuvat viettämään päivät kotona.

Tulos ensimmäisistä päätöksistä kehitysvammaisten osalta ei anna luottamusta herättävää kuvaa siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hyvinvointialue onkin vain nimi.

Pyydämme vastaustanne työosuusraha-, ylläpitomaksu- ja työtoiminnan matkojen omavastuu asioissa 31.3.2023 mennessä joko sähköpostilla killinyhdistys@gmail.com tai kirjeitse Killin Kehitysvammaisten Tuki ry, ℅ Elina Leino, Käpylinnuntie 16, 21100 Naantali.
 

Killin Kehitysvammaisten Tuki ry                         Turun seudun Kehitysvammaisten Tuki ry

Hallitus                                                                 Hallitus

Riitta Kantonen                                                    Tuulia Suominen

puheenjohtaja                                                      puheenjohtaja

 
 
29.4.2022
KILLIN VAPPU
 
26.2.2022
AURINKOA JA ILOA
Tänään oli reipasta väkeä ulkoilemassa ja herkuttelemassa metsäpoluilla ja laavulla Naantalissa, Vaarjoen laavulla. Vallan mahtavaa meininkiä!
Kiitos reittien ja laavun huollosta.
Kiitos järjestäjille, eväiden hankkijoille, grillimestarille
Kiitos kaikille ulkoilijoille
Yhdessä on mukavaa!
 
 
14.2.2022

YSTÄVÄNPÄIVÄN YHTEYSLINJA

https://www.facebook.com/Killinkvtuki/videos/483550013338720

 

31.10.2021

Naantalin kirkkopuistossa liikkui tänään vallan mainiota ja mukavaa väkeä!
Tonttu luuli, että on pikkujoulu, vaan Halloween-suunnistus puistossa olikin käynnissä!
Rasteilla keilattiin, arvuuteltiin juttuja, suoritettiin monia liikuntatehtäviä, noita-akka oli vähän pelottavakin, munkkikahvi maistui noitakahvilassa, totta vai tarua-rastilla piti miettiä asioita tarkkaan, Trapin grillimakkara ja lämmin mehu maistui jokaiselle. Hienoa!
KIITOS, kun olit mukana, meitä oli iso joukko!
 
 

 
23.10.2021
Syksyinen retki Haijaisten ulkoilualueelle keräsi ison joukon Killiläisiä reippailemaan, pelaamaan frisbeegolfia ja tietty nauttimaan eväitä porukalla! Kivaa oli!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
21.8.2021
MUUMIMAASSA lauantaina oli kommenttien mukaan oikein, oikein, oikein hauskaa!
Muumeista tutut, ihanat tyypit tervehtivät ja juttelivat, teatteria sai seurata moneen otteeseen, tutkittavaa ja seikkailtavaa löytyi ihan jokaiselle, kahviloita ja herkutteluakin oli tarjolla. Välillä satoi, välillä paistoi - Muumimaassa moni vietti kivan päivän!
Retken järjestivät Kaarinan-, Killin-, Turun tukiyhdistykset.
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

PERUUTAMME TANSSIT ILMARISTEN lavalla lauantaina 4.9.Syinä vallitseva koronatilanne ja tästä johtuva vähäinen ilmoittautuminen tähän tapahtumaan. Olemme kovin pahoillamme tilanteesta. Ei kuitenkaan anneta periksi. Me yritämme järjestää uusia juttuja, turvallisesti kaikkien iloksi! Pidä huolta sinusta, läheisistä ja muistetaan hymyt. Hymyt lisääntyvät tuhlaamalla!
Lämpimin ajatuksin, ollaan kuulolla, Killin väki

 

 

 

KILLIN YHDISTYS ESITTÄÄ...

Jouluseikkailu osa 1

HÄMMENNYSTÄ KORVATUNTURILLA

https://fb.watch/23uJlmmkWp/

Jouluseikkailu osa 2

TONTTUJOUKOT LIIKKEELLÄ.... MUTTA MIKSI?

https://fb.watch/2cmOxoLLWo/

Jouluseikkailu osa 3

ARVOITUS ALKAA SELVITÄ.... JA AIKA VIIME TIPASSA!

https://fb.watch/2lRuQ97xZv/

Jouluseikkailu osa 4

JOULU ON PELASTETTU!

https://fb.watch/2uW7lc-5jh/

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TURVALLISUUSSUUNNITELMA KARAOKELAISILLE JA HEIDÄN LÄHIHENKILÖILLEEN JA OHJAAJILLE
Paikka: Aurinkosäätiön palvelutalon ruokasali ja kabinetti. Myllynkiventie 5, 21100 Naantali

Aika:

Järjestäjä: Killin Kehitysvammaisten Tuki ry

Jakelu: ohjaajat, Killin kotisivut www.killinkvtuki.net. Aurinkosäätiön palvelutalo. Tähän suunnitelmaan viitataan yhdistyksen jäsenkirjeessä 3/2020 joka postitetaan jokaiselle jäsenelle.

Osallistujat: suosittelemme, että perussairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat henkilöt eivät toistaiseksi osallistu tilaisuuksiimme. Tilaisuuksiin saa osallistua vain terveenä, ilman hengitystieinfektiota
Paikalla on 3-4 Killin ohjaajaa. Heidän tehtävänsä on näyttää tilaisuuteen saapuville missä on WC-tila käsienpesulle. Ennen ruokasaliin tuloa tarjotaan tulijoille ovella käsidesiä. Karaokemikrofoniin päälle vaihdetaan jokaisen laulajan jälkeen puhdas kuitukangassuoja. Ohjaajilla on maskit ja käsineet. Desinfioimme mahdollisuuksien mukaan pelejä illan aikana ja tarjoamme käsidesiä illasta poistuttaessa.

Karaokeen tulijoille suositellaan hengityssuojaimia. Ohjaajat eivät aktiivisesti puutu karaokelaisten maskien käyttöön tai käyttämättömyyteen. Osa ohjaajista on salissa ja osa kahviossa töissä. Avustajat valvovat oman asiakkaansa etäisyyksiä. Killin yhdistys ei jaa karaokelaisille hengityssuojaimia. Ohjaajat pyrkivät pitämään salissa turvavälejä, samoin ulkona takseja odoteltaessa. Kahvijonot järjestetään porrastetusti. Ohjaajat kaatavat kahvit ja maidon valmiiksi. Kahvin kanssa tarjotaan teollisesti pakattu välipalapatukka.

Jos jollain on illan aikana hengitystieinfektion oireita, otamme yhteyttä asumisyksikköön.

 Roskikset viedään tilaisuuden jälkeen ulos ja pöytäpinnat pyyhitään ennen talon muiden asukkaiden aamupalaa.

Killin karaoken toteuttamiseen vaikuttavat monet tahot muuttuvine määräyksineen. Pystymme tiedottamaan muutoksista tai illan peruuntumisesta vain kotisivuillamme www.killinkvtuki.net ja Facebookissa Killin Kehitysvammaisten Tuki ry. Ilmoitukset ovat luettavissa tiistaina, karaokea edeltävänä päivänä.

Ilmoitamme myös mikäli joudumme rajoittamaan karaokeen tulevien määrää.

Laatinut Killin Kehitysvammaisten Tuki ry:n hallitus 14.8.2020. Karaoken yhteyshenkilö on Jaana Engblom, puhelin 044 062 9674 tai jaana.engblom(at)hotmail.com

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Eija kiittää

/sites/default/files/kuvat/Kiitos%20S%C3%A4hlystipendist%C3%A4_0.pdf

 

Kuvia

JOULUJUHLA 2017

/sites/default/files/kuvat/Joulujuhla%202017.jpg

PATIKKARETKI 21.5.2016
/sites/default/files/kuvat/Patikkaretki%202016.pdf

YSTÄVYYSOTTELU 2016
/sites/default/files/kuvat/YST%C3%84VYYSOTTELU%202016.pdf

LATOTANSSIT 15.7.16
/sites/default/files/kuvat/Kuvia%20latotansseista%2015.7.16.pdf

 

Tiedotteet

Killin LaKu-kerho
/sites/default/files/kuvat/Killin%20LaKu-kerho_tiedote.01_2017.FINAL.pdf
TOIMINTASUUNNITELMA 2017
/sites/default/files/kuvat/killi%20toimintasuunnitelma%202017.pdf
 

Lomakkeet


LOMATUKIHAKEMUS / SOLARIS
/sites/default/files/asiakirjat/Solaris_lomatukihakemus.pdf