Killin yhdistys

killinkvtuki

Suomi 100

Kehitysvammaisten yhteisötaideteos paljastettiin Naantalissa

 

 

Naantalin ja lähikuntien kehitysvammaiset ovat kuluvan vuoden aikana kokoontuneet työpajoihin, joissa he ovat tehneet värikkäitä silityshelmitöitä. Yhteisötaideteos Yhdessä väriä elämään paljastettiin 28.11. Naantalin kaupungintalolla. Sadan vuoden ikäistä itsenäistä Suomea voidaan näinkin juhlia.

 

Kulttuuri kuuluu kaikille. Tämä on hieno tapa juhlia Suomea. Yhdistyksen toiminnalla on suuri merkitys kaupungin kulttuuritarjonnan rikatuttajana, sanoi paljastustilaisuudessa puhunut Naantalin kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila.

 

Taideteoksen taustalla oleva yhdistys Killin Kehitysvammaisten Tuki ry sai hankkeeseen avustusta Naantalin kaupungilta juhlavuoden merkeissä. Kaupungintalolta saatiin taideteokselle tila, mutta paljon oli pohdittavaa siinä, miten se voidaan ripustaa näyttävästi ja turvallisesti. Taideteoksen ohella valmistui valokuvanäyttely työpajojen työskentelystä. Kaikki, joiden puoleen olemme apua pyytäen kääntyneet, ovat suhtautuneet positiivisesti, yhdistyksen sihteeri Elina Leino kertoi.

 

Työpajoissa ahkeroitiin

 

Yhdistys halusi järjestää toimintta, johon mahdollisimman moni kehitysvammainen voi osallistua voimiensa mukaan. Suunnitelmissa piti ottaa huomioon myös monet käytännön seikat kuten miten saada asuntoloidn henkilökunta ja avustajat mukaan, jotta he lähtevät tuomaan asukkaita työpajoihin.

 

Yhdistyksellä oli perusteita valita taideprojektin materiaaliksi juuri silityshelmet. Tekniikka kehittää motoriikkaa ja työpajatyöskentely rohkaisee tekemään asioita yhdessä ja samalla se kannustaa yksilölliseen toimintaan.

 

Työpajojen vetäjät sulattivat silittäen työt yhteen ja irrottivat pohjapaperin. Heillä oli tätä varten mukanaan silitylaudat, silitysraudat sekä leivinpaperia.

 

Erityisen iloinen olen siitä, että saimme mukaan pienten lasten vanhempia, joita on yleensä vaikea tavoitta, Elina Leino sanoo.

Teksti: Inkeri Aalto ja kuva: Kari Vainio