Killin yhdistys

killinkvtuki

Perustajajäsenen, Helka Leinon (1917 – 2012), muistelmia ”Killin” synnystä

Killin Kehitysvammaisten Tuki r.y. perustettiin Raisiossa 26.2.1969. Perustajajäseniä oli 22, suurimmaksi osaksi kehitysvammaisten vanhempia, mutta myös muutamia työmme ystäviä.

Killin Päivähuoltola oli aloittanut toimintansa Raisiossa jo edellisenä vuonna. Kuitenkin huomattiin, että tarvitaan kiinteämpää kanssakäymistä vanhempien kesken. Ennen päivähuoltolan perustamista vanhemmat joutuivat tulemaan toimeen vammaisen lapsensa kanssa miten parhaiten pystyivät. Tietoa kehitysvammaisuudesta oli hyvin vähän saatavissa. Tietoa ei saanut edes lastenneuvolasta. Siellä kyllä osattiin antaa hyvää tietoa ruokinnasta, sairauksista, puhtaudesta yms. sekä suoritettiin rokotukset ja punnitukset. Miten suhtautua, miten kasvattaa, miten tukea perhettä, millainen tulevaisuuden ennuste on kehitysvammaisella lapsella, siihen ei terveydenhoitohenkilökunnalla ollut valmiutta. Ahdistuneita vanhempia ei hoitanut kukaan. Kansantajuista kirjallisuutta aiheesta e saanut. Ne teokset, joita sai hankituksi, oli tarkoitettu alan koulutuksen saaneille. Heti alussa tähtäsimme myös tulevaisuuteen.
Jo perustamiskokouksessa kaiken muun ohessa keskusteltiin mm. suojatyötoiminnan aloittamisesta.

Uuden yhdistyksen ensimmäinen johtokunta aloitti työnsä ripeästi. Rahasta oli kova puute, mutta kuitenkin aloitettiin vanhempien valistustoiminta. Tässä oli avainasemassa päivähoitola ja sen henkilökunta, joka ensimmäisenä vuonna järjesti vanhempain iltoja joka kuukausi. Sinne kutsuttiin asiantuntijoita esitelmöimään. Tietoa jakoi psykiatri, hammaslääkäri, puheterapeutti, terveydenhoitaja, sosiaalihoitaja ja lakimies. Esitelmien aiheet olivat sellaisia kuin kuntoutusvoimistelu, kehitysvammaisen aikuistumien, seksuaalinen kehittyminen, omatoiminen asuminen, itsenäistyminen, veroasiat jne.